Milieuvriendelijke verpakkingen


Milieuvriendelijke verpakkingen en het recyclen van verpakkingen vormen de toekomst. Intercol levert bij talloze projecten een bijdrage aan deze ontwikkelingen, enkel voorbeelden:

Zelfklevende etiketten vervangen door belijmde etiketten en plantaardige lijm.

Een producent van verpakkingen gebruikt op jaarbasis ca. 100.000.000 zelfklevende etiketten. Om te besparen op kosten en het milieu aspect is daarom een project gestart om te gaan etiketteren met etiketteermachines van Langguth. Er is hierbij een lijm ingezet op plantaardige basis, een mengsel van zetmeel en dextrine. De lijm is daarmee biobased en biodegradable. Bovendien zijn in het recyclingproces, de kartonnen verpakkingen met etiket beter te hergebruiken omdat de zelfklevende lijm op zelfklevende etiketten doorgaans moeilijk in water oplost. Naast de bio-lijm, wordt er ook fors bespaard op siliconen papier. Al met al een zeer grote milieuwinst en 10.000.000 euro besparing per jaar op de verpakkingskosten.

Milieuvriendelijke verpakkingen

Toepassen van dispersielijm in plaats van hotmelt

Een producent van dozen gebruikte voor de langsnaad verlijming een hotmelt lijm, omdat het karton moeilijk verlijmbaar zou zijn met standaard langsnaad (vouwkartonnage) lijmen. Hot melts zijn in relatie tot dispersielijmen duurder in consumptie, vragen meer energie bij verwerking, een hoger verbruik per verpakking, en zijn slechter te recyclen in de papierstroom. Dispersielijmen daarentegen lossen volledig op in het recyclingproces in de papierindustrie en worden daarmee een voedselveilig versterkend onderdeel van het papier. Bovendien worden dispersielijm in relatief korte tijd afgebroken in het milieu, in tegenstelling tot hot melt lijmen.

Intercol heeft een lijm inzet uit de 898 serie, die volledig oplosbaar is en hecht op moeilijke verlijmbare papiersoorten. Voor gelakte papiersoorten adviseren we doorgaans een lijm uit onze 623 serie.

Recyclebare verpakking voor bier

Als alternatief voor het los verpakken van bierblikjes of het onderling verlijmen met een drager, kunnen zeer goed kartonnen bierverpakkingen worden ingezet. Kartonnen bierverpakkingen (omdozen voor blikjes en flessen) zijn 100% recyclebaar en biodegradeerbaar, in tegenstelling tot de plastic dragers en druppels hotmelt tussen bierblikjes. Bovendien geeft het karton een extra mogelijkheid tot marketing en biedt dit meer bescherming voor het eindproduct.

Have any Question or Comment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact our adhesives specialists

 

Categorieën

Archief