Cost-effective hotmelt voor verpakkingen

Intercol heeft diverse kosten effectieve, efficënte en goedkope hotmelt lijmen voor het op hoge snelheid verpakken van producten en opzetten van trays en dozen.

Hotmelts recyclen

Als onderdeel van de totale verpakking, is hotmelt goed te recyclen en wordt dit onderdeel van toekomstige papierstromen.

Er is een specifieke verpakkings assortiment aan hotmelt lijmen, ook voor groente & fruit verpakkingen. Deze hotmelt hecht bij koude, gekoelde omgevingen alsmede ook in de warme productieklimaten van bijvoorbeeld tropische fruitsoorten. Standaard hotmelts in deze industrie bieden een temperatuursweestand tot 80°C

Hotmelt lijmen voor applicaties in verpakkingen

Klimaatbestendige hotmelt

Warme en vochtige klimatologische klimaten zijn zeer geschikt voor de teelt van verschillende soorten groenten, zoals groenten en fruit. Dit warme klimaat is echter een gecompliceerde omgevingen om dergelijke producten te verpakken, op te slaan en te vervoeren.

Temperaturen van 0°C tot 60°C

In regio’s als het Caribisch gebied en Noordoost-Brazilië liggen de temperaturen tijdens het oogstseizoen meestal boven de 40 °C, terwijl in koelcellen, zoals vrachtwagens en koelkamers die worden gebruikt om fruit en groenten vers te bewaren, ze temperaturen tot 3 °C bereiken.

Het vinden van een lijm die goed presteert in deze extreme weersomstandigheden (3 tot 40 °C) en dan ook nog eens hecht op vochtwerend materiaals zoals gelamineerd karton kan een grote uitdaging zijn voor groente- en fruittelers.

Hotmelt voor koude en warme temperaturen

Het antwoord is om een lijm te gebruiken waarvan de eigenschappen voldoende uitgebalanceerd zijn om sterkte en weerstand bij hoge temperaturen te garanderen en voldoende flexibiliteit om bij zeer lage temperaturen te blijven hechten. Deze contrasterende eisen waren dan ook de uitgangspunten voor de ontwikkeling van onze nieuwe hotmelt lijm voor de groente&fruit trayopzetters industrie

Snelle machines

Andere uitdagingen voor de groente- en fruittelers, die onze BAM 2500-lijm als oplossing hebben, zijn de korte oogsttijd en de noodzaak om alle geoogste producten snel en in goede staat bij de klant af te leveren. Dit betekent dat de dozen op maximale snelheid van de machine moeten worden geassembleerd – ongeveer 1500 dozen per uur.

Een hotmelt moet in minder dan een seconde stevig en veilig aan de kisten worden bevestigd om ze hetzelfde vertrouwen te geven tijdens de verpakking, de opslag en het transport naar de eindbestemming, zonder dat er een storing optreedt bij de montage, wat de productiviteit tijdens de oogst in het gedrang brengt.

Getest op een Boix Q-4000 dozenopzetmachine

Tot slot was het kostenaspect, dat een grote zorg is voor de producenten van groenten en fruit, een van de belangrijke parameters hierin is het lijmverbruik. Met onze range aan nieuwe polyolefine hotmelt lijmen is het mogelijk om het lijmverbruik tijdens het aanbrengen met minimaal 20 procent te verminderen. Dit, in combinatie met de snelle verbindingssnelheid, de thermische stabiliteit en de flexibiliteit bij lage temperaturen, helpt de producenten om de totale productiekosten te verlagen. Dit is in de praktijk gerealiseerd op een Boix Q-4000 dozenopzetmachine.

Smeltpunt is niet hetzelfde als warmtebestendigheid

De warmtebestendigheid van een hotmelt wordt niet persé bepaald door het smeltpunt. Vaak ligt de warmtebestendheidswaarde lager, omdat de verpakking een kracht uitoefend op de lijmverbinding. Lees daar meer over bij de SAFT-meetmethode en de Ring & Ball meetmethode.

Contact our adhesive engineers

 

 

Categories

Pagina’s over lijmen