Intercol is producent van hot melt lijmen. Er zijn diverse hot melts denkbaar, zie daarvoor ons overzicht.

Een hot melt smelt

De meest kenmerkende eigenschap van een hot melt is dat deze smelt onder invloed van relatief hoge temperatuur. Standaard is dit circa 160°C. De basis van deze smelt eigenschap is een thermoplastische kunststof, bijvoorbeeld EVA (Ethyl Vinyl Acetaat) of  PO (Polyolefine).

Een hot melt lijmt

Een hot melt lijm heeft naast de thermoplastische, plastic/kunststof eigenschap, ook de eigenschap dat het goed plakt aan andere materialen. Daartoe zitter er harsen in de lijm verwerkt.

Het smeltpunt

Het smeltpunt van een hot melt lijm is het punt, temperatuur, waar de hot melt vloeibaar wordt. Dit is niet hetzelfde als warmtebestendigheid. Soms wordt ook de term verwekingspunt gebruikt, maar dit schept vaak verwarring, omdat dit ook kan gaan over de temperatuur die bedoelt wordt met de hittebestendigheid.

Wat is hot melt?

Hotmelt is een samensmelting van iets dat lijmt en gesmolten moet worden aangebracht. in de basis zitter er drie componenten in de lijm:

  • Een kunststof polymer, bv. EVA of PO
  • Een hars voor de adhesie aan andere oppervlakken
  • Een was om de lijm snel “drogend”, beter “snel afbindend” te maken.

Er zijn ook hot melts op basis van pure polymeer, zoals PA (PolyAmide) of thermohardende, vernettende PUR hot melts.

Hotmelt lijmsticks

Hotmelt lijmsticks zijn een bekende verschijningvorm. Deze zijn ook eenvoudig verwerkbaar met handlijmpistolen, voor bv. 11mm of 12mm lijmpatronen.

De verschijningsvorm in de industrie, bulk verpakkingen zijn meestal in

  • Granulaat (zakken, kisten of bigbags)
  • Blokken (dozen, kisten of bigbags)
  • kussens (dozen, kisten of bigbags)
  • Vaten (1,8L, 2L, 20L of 200L)

Hotmelt lijm verwijderen

Hotmelt lijm verwijderen kan met diverse middelen, gebruikelijke oplosmiddelen uit de bouwmarkt, maar ook met de voedselveilige PD 500 FS van Intercol

Hot melt apparatuur

Veel van onze bulk hot melt lijmen worden verwerkt in specifieke apparatuur, vaak zijn dit tank met spuitsystemen. Spuitsystemen kunnen ook extrusiesystemen, coatingkoppen, swirl of gordijn coatings (curtain coating) zijn.

Andere systemen zijn warme lijmwalsen, die vaak worden gevoed met een vatensmelt systeem. Soms worden extruders ingezet.