Lijmen bij het boekbinden

Gebonden om te hechten van de eerste tot de laatste pagina, onze lijmen en hotmelts zorgen voor een uitstekende rug belijming, zij belijming, eindbelijming, casing in en tip-in toepassingen. Onze boekbindlijmen zorgen voor een superieure treksterkte van de pagina’s en een gegarandeerde hechting, waardoor duurzame ruggen worden gecreëerd die slechts 30 seconden na het binden kunnen worden bijgesneden.

Zijlijmen

De zijbelijming verlijmd de omslag aan de binnenzijde. Het verbind de eerste en laatste pagina’s, of schutbladen van een boek. De zijbelijming is minder prominent aanwezig dan de ruglijmen, maar vervult een net zo essentiële rol in veel boeken. Het maakt de scharnierende werking mogelijk wanneer de kaft geopend word en de ruk van de rug wegneemt wanneer het boek wordt gebogen of geopend. Bovendien geeft het het boek een luxer uiterlijk.

Er zijn meerdere applicaties voor het aanbrengen van zijlijmen, een wiel in pot systeem, met extrusie lijmkoppen, of het gebruik van draden.

Soorten hotmelt zijlijm

Zijlijmen zijn meestal ofwel ethyleenvinylacetaat (EVA) met een langere open tijd of zelfklevende PSA hotmelt lijmen. Een EVA hotmelt biedt een betere weerstand tegen kruip en een schonere verwerkbaarheid bij het verder afwerken van het boek. PSA hot melt lijmen hebben een onbeperkte open tijd en kunnen soms een soort vlekkerige doorslag geven en meer warmte/kruig gevoelig zijn.

Intercol biedt een breed scala aan zowel EVA, Polyolefine en PSA zijlijm hotmelts voor het boekbinden.

Contact our adhesive engineers

 

 

Categories

Pagina’s over lijmen