Omverpakkingen van Karton sluiten met hot melt lijm

Vrijwel iedere doos die wordt gesloten met een lijm als omverpakking is voorzien van een hot melt. Deze hot melt heeft een dermate snelle hechting, sommige wel binnen een halve seconde. De lijm wordt in principe altijd éénzijdig aangebracht bij een temperatuur van ca. 160°C. Overigens is de instelling van de exacte temperatuur, en een oplopende temperatuur van de lijmtank, naar de hot melt slang en de lijmkop, vaak lijm- en applicatie specifiek.

Dozen sluiten met hot melt

Uiteraard streeft iedereen die werkzaam is op de de verpakkingsafdeling ernaar om optimale output te realiseren. Extra kennis van hot melt lijmen die gebruikt worden op dozensluitmachines en inzicht in de de vele factoren zoals omgevingstemperatuur, de conditie van het te verlijmen substraat-, applicatietemperatuur, lijmhoeveelheid, aandruktijd en open tijd helpen daarbij. Naast deze min of meer vaste variabelen zijn er nog andere parameters die de prestaties van een hot melt verlijming kunnen beïnvloeden, zoals:

 • Veranderingen in de omgevingsomstandigheden, zelfs voor een korte tijd, tocht van een openstaande deur kan draden trekken bevorderen of zelfs de aandruktijd, afbindtijd en open tijd beïnvloeden.
 • Het gebruik van verpakkingen die zijn opgeslagen in onverwarmde magazijnen en die niet nog niet zijn geconditioneerd, koude- of vocht kunnen de warme hot melt lijm afschrikken.
 • De hechting te verbeteren door meer lijm aan te brengen, echer te veel lijm kan diverse nadelige effecten hebben, zoals meer vervuiling en een langer benodigde aandruktijd.
 • Verandering van kwaliteit, afwerking of bedrukking van de verpakking, zelfs een andere drukpers, looprichting en drukinkt kleur kan de werking van een verlijming beïnvloeden.
 • Hot melt zijn thermoplastisch en daarmee smelten deze opnieuw onder invloed van hoge temperaturen. Voor standaard hot melts is deze temperatuur ca. 50°C, voor lage applicatietemperatuur hot melts kan de warmtebestendigheid van uw gesloten verpakking al vanaf 35°C stoppen. Verpakkingshotmelts uit de standaard range lopen op tot temperatuursweerstanden tot 70°C en speciale thermoplastiche polyolefine hot melt formuleringen kunnen warmtebestendig worden ingesteld tot ca. 100°C . Een hot melt lijm moet dus optimaal zijn afgesteld voor de vereisten op uw verpakkingsmachine, maar ook op de uitdaging die de verpakking daarna te wachten staat. Uitdagingen kunnen zijn export in zeecontainers (temperaturen kunnen daar vaak oplopen tot ca. 65°C), warme opslag in het magazijn, broei, maar ook diepvries opslag en condensvorming.

Overigens zijn veel parameters van een hot melt lijm vastgelegd in technische specificaties, die vermeld kunnen zijn op een TDS. Zoals:

 • Smeltpunt, niet te verwarren met warmtebestendigheid zoals bv. de SAFT Parameter.
 • De viscositeit
 • Voor PSA hot melts worden er doorgaans specifieke waarden vermeld zoals:
  • 180° Pel sterkte hechting op staal (AFERA 4001)
  • Loop Tack op glass (FTM 9)
  • Rolling Ball tack (PSTC 6)
  • Schuifsterkte op staal (AFERA 4012)
  • Schuifsterkte hechting faaltemperatuur op staal (SAFT)

EVA, PUR en Polyolefine hot melts zijn onderscheidend in hun eigenschappen.

Contact our adhesive engineers

 

 

Categories

Pagina’s over lijmen