Reactieve smeltlijmen danken hun directe kleefkracht aan de hotmelt technologie, en de sterke eindhechting aan chemische polymerisatiereacties die worden geactiveerd door warmte, of UV stralen maar meestal door katalysatoren zoals vocht of UV-stralen. Eenmaal gepolymeriseerd kan de lijm niet meer gesmolten of opgelost worden, zodat het proces onomkeerbaar is. Het is een thermohardende kleefstof.
Sterke hechting
Reactieve hotmeltlijmen vormen een sterke, vernette eindstructuur. Deze vernetting is verantwoordelijk voor de hoge mechanische en fysieke sterkte. De sterkte uit zich in trekkracht of mechanischebelasting, temperatuur, hitte, kou en de weerstand voor chemicaliën. Zeker in vergelijk tot de bekende thermoplastische en elastomeermaterialen op basis van EVA en Polyolefine is PUR hotmelt bijvoorbeeld superieur sterk. Belangrijke keerzijdes van PUR hotmelt zijn:
- Verhoogde risico’s in de werkomgeving
- Vaker onderhoud nodig aan lijmapparatuur
- De werkmethode, met name opstart en afsluiten, vergen meer arbeid en aandacht
- De hotmelt is lastiger te verwerken in recycleprocessen
Polyurethaan (PUR) of reactieve-urethaanlijmen
PUR hotmelt is de meest voorname groep reactieve hotmelt, die meestal zorgt voor hoge temperatuurs bestendigheid en toch ook een hoge mate van hechting en flexibiliteit. PUR hotmelts kunnen nog steeds relatief snel door productieomgevingen, maar kennen soms ook een lange open tijd voor semi-automatische processen. In de paneelbouw bijvoorbeeld is het mogelijk om met een PUR hotmelt te werken met een open tijdsbestek van enkele minuten. De werkelijke eindhechting wordt dan meestal 6 tot 72 uur later verkregen. PUR hotmelt lijmen zijn goed bestand tegen oplosmiddelen en chemische producten. PUR hotmelts kennen meestal een relatief lage lage applicatietemperatuur van ca. 100-120°C , waardoor ze geschikt zijn voor warmtegevoelige substraten. Na uitharding zijn deze reactieve lijmen zeer hittebestendig, meestel is het temperatuursbereik van de gefabriceerde eindproducten ergens tussen de -35 °C en +155°C. PUR-lijmen zijn geschikt voor binnen- en buitengebruik vanwege hun sterke thermische bestendigheid en hoge vochtdichtheid.
Toepassingen PUR hotmelts
Deze lijmsoort wordt ondermeer veel gebruikt in de automobiel- en luchtvaartindustrie, de productie van plastic zakken, filters, meubelbouw, paneelbouw en boekbindingen. Een purhotmelt is meestal opgebouwd uit prepolymeren van polyolen en methyleen difenyldiisocyanaat (MDI) of een ander diisocyanaat. Het geringe aantal aantal vrije isocyanaatgroepen geeft aan of men met een “LOW emission” hot melt heeft te maken.
Reactieve polyolefinen (POR)
POR hotmelts kunnen een uitkomst bieden op specifieke materialen zoals PP of wanneer er specifieke chemicaliën zijn die het eindproduct moet kunnen weerstaan, zoals zeewater.