SML – non migrerende lijmen

Intercol heeft een nieuwe reeks lijmen ontwikkeld specifiek om deze te conformeren naar de voedselcontactwetgeving en diverse lopende migratieonderzoeken. Er zijn diverse bekenden op het gebied van migratie van chemische stoffen vanuit verpakkingen. Enkele stoffen die zijn onderzocht zijn TX, benzofenon, ESBO, SEM, ftalaten, minerale oliën, of melamine. De meest bekende voor verpakkingsland en zeker bij lijmen is wel bisfenol A.

Er is een specifieke range voedselveilige lijmen beschikbaar binnen Intercol, die voldoet aan eigenlijk alle bekende wetgeving en richtlijnen voor voedselverpakkingen binnen Nederland en de EU. Deze lijmen voldoen in praktisch alle gevallen ook aan andere wereldwijde wetgevingen en richtlijnen, zoals FDA.

Bisfenol A

Bisfenol A lijkt op het hormoon oestrogeen en heeft zodoende een mogelijk effect op de hormoonhuishouding van het lichaam, op de voortplanting en op de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken.

Bisfenol A is al enkele jaren geleden volledig uit het pakket grondstoffen voor lijmen bij Intercol geschrapt.

Schadelijke effecten

Een korte opsomming van de mogelijk effecten: diverse soorten kanker, verstoorde hersenontwikkeling, problemen met hart en bloedvaten, diabetes, gedragsstoornissen, ADHD, overgewicht.

BPA vrij

Al onze lijmen zijn in principe ‘BPA free’ / ‘weekmaker vrij’. Het is inmiddels een bekende term bij diverse lijmfabrikanten. Maar wat is er eigenlijk bekend over de veiligheid van de materialen die als alternatief gebruikt worden? Daarom hebben we een nieuwe reeks lijmen ontwikkeld die tot nu toe boven iedere verdenking staat: de SML (specific migration limit) lijmen reeks.

Oerwoud

De discussie over goedgekeurde materialen is zo gepolariseerd en is er zo veel informatie, dat het nauwelijks nog te ontwarren is. In diverse Europese landen is regelgeving niet eenduidig.

Naast de stoffen die officiëel verdacht en/of verboden zijn voor voedselverpakkingen, is er nog een reeks aan stoffen denkbaar die ongewenste effecten kan hebben. De SML reeks lijmen biedt als basis grondstoffen met een zeer beperkte migratielimiet, en verdachte grondstoffen, of grondstoffen met verdachte eigenschappen, worden hierin bij voorbaat niet gebruikt.

Voedselveilige lijmen die op basis van UV Detectie ook probleemloos werken op wit golfkarton
Geen gevaren etiketten op Intercol’s food safe SML lijmen