Tack meting van zelfklevende, drukgevoelige hot melt lijmen

Kleefkracht is een van de belangrijkste eigenschappen van drukgevoelige lijmen (PSA’s). Tack is de eigenschap van een drukgevoelige lijm om zich te hechten aan een oppervlak onder zeer lichte druk. Drukgevoelige hotmelts hebben het vermogen om het oppervlak dat ze aanraken snel te bevochtigen.

Testmethoden voor de kleefstof

Er zijn vier testmethoden die wereldwijd worden gebruikt om de kleefkracht van een drukgevoelige hotmelt te evalueren.
“LoopTack”
“Rolling ball Tack”
“Rolling Ball Tack”
“Snelle stick”

De hechtingswaarde kan een onderscheid maken tussen de relatieve hechting voor verschillende PSA’s en andere eigenschappen zoals:
“peelAdhesion”
“AdhesiveFailTemperature”
“shearAdhesie”
“Viscositeit
“MeltingPoint”

Loop Tack

De looptack meting is de meest betrouwbare en meest gebruikte geworden. Deze testmethode heeft bewezen reproduceerbare en consistente gegevens te genereren. Voor zelfklevende producten zoals tapes en labels is lushechting de meest gebruikte gepubliceerde hechtparameter. Microprocessorgestuurde lushecht-testers verhogen de betrouwbaarheid van lushecht-testen onafhankelijk van elkaar.

Loop tack test values

Rolling Ball Tack

De rolling ball meetmethode is een eenvoudig testresultaat en levert unieke waarden op die niet te vergelijken zijn met andere tack-proeven. Een hoge lus tackwaarde sluit niet aan op een lage rolkogelnagelwaarde. De rolkogelnagelmethode is een zeer goede praktische testmethode voor directe QC-testen op de productielocatie om de consistentie van een zelfklevende coating te controleren.

Probe tack meting

Deze testmethode werd het meest gebruikt als een test die de hechting aan een menselijke fingertop meet. De testwaarden waren niet stabiel en bleken te gevoelig voor variaties in het gewicht van de coating en de monstervoorbereiding.

Quick Stick meting

Een loop tack test is betrouwbaarder gebleken dan een snelle zieke test. Een Quick stick testopstelling is moeilijk te maken omdat een bewegend substraat moet worden vastgeplakt en vervolgens wordt de kracht gemeten om de substraten uit elkaar te scheuren. Een peel adhesietest geeft betere aanvullende informatie over de eigenschappen van een drukgevoelige smeltlijm.

finger Tack Test


Vingertack wordt vaak gebruikt als een “test door mensen” het vereist geen apparatuur, behalve een mens. Hoewel deskundigen geloven in hun eigen vingertopmethoden is het een subjectieve, onwetenschappelijke test. Geen PSA’s, behalve PSA’s die in contact komen met de huid, zijn gebonden aan de menselijke huid. De Vingerkleefproef heeft te maken met vele variabelen, zoals huidruwheid, vochtigheid, temperatuur en vet. U kunt beter uw ogen gebruiken om een technische datasheet te lezen.

Contact our adhesive engineers

 

 

Categories

Pagina’s over lijmen