Tekort aan EVA neemt toe

Het wereldwijde grondstoffentekort in de basischemie neemt verder toe, hiertoe behoren in grote mate de grondstoffen voor basis plastics en lijmen zoals EVA’s, Olefinen en Vinyl-Acetaat-Monomeer (VAM).

Goedkope segment wordt schaars

Het goedkope segment grondstoffen wordt als eerste schaars, omdat de schaarse grondstoffen worden ingezet om de meest hoogwaardige producten te produceren. EVA’s worden daarom substantieel duurder dan Metallocene en Polyolefine hotmelt lijmen, en homopolymeren worden procentueel meer in prijs verhoogd dan copolymeren.

Zetmeel lijmen

Alternatieven

Veel producenten zoeken dan ook naar alternatieven om het effect op de bedrijfsvoering te beperken. Intercol heeft een breed scala aan lijmsoorten, en kan alternatieven aanbieden in segmenten waar nog geen tekorten zijn, te denken valt aan het inzetten van zetmeellijmen. Door de Covid-19 crisis zijn is er minder friet genuttigd en vooralsnog is er dan ook zetmeel voldoende voor handen om zetmeel-lijmen mee te maken. Dit zal niet voor iedere applicatie een oplossing zijn, maar het kan bijdragen aan een verlaagde druk op de grondstoffenpositie en een tijdelijke oplossing zijn.

Contact our adhesive engineers

 

 

Categories

Pagina’s over lijmen