Een thermoplastische lijm wordt bij relatief hoge temperaturen van ca. 160°C vloeibaar en smelt dus bij verhitting. Hotmelt kent doorgaans een vrij lange plastische overgangstoestand tijdens het afkoelen. Hotmelt polymeren hebben meestal een hoog moleculair gewicht, die sterke moleculaire bindingen hebben. Na de initiële afkoeling en stolling kan het telkens opnieuw worden verwarmd, gesmolten, en afgekoeld.
EVA als thermoplastisch polymeer
Het meest gebruikte type is, gezien de kosten en het brede toepassingsgebied, lijm op basis van EVA (ethylvinyl-acetaat). Voor standaard toepassingen biedt deze een voldoende hechting bij temperaturen van -20 tot +60°C, maar het gebruik ervan buiten deze temperaturen geeft een te elastische verbinding bij hoge temperaturen, en een te brosse verbinding bij koude temperaturen. Bovendien hebben de meeste EVA hotmelts een wat lage kruipweerstand onder belasting en een lage vochtbestendigheid, waardoor deze niet geschikt isvoor producten voor gebruik buitenshuis. EVA hotmelts kennen een enorm succes bij verpakkingstoepassingen.
Thermoplastische rubber lijmen
Een bijzonder soort onder de thermoplastische lijmen is de zelfklevende groep (PSA), waarvan het belangrijkste eigenschap de hoge kleefkracht bij kamertemperatuur is, maar ook bij plastische toestand heeft deze lijm vaak een hoge kleefkracht. Een andere term voor deze hotmelts is ook wel styreen-copolymeer- of rubberlijm. De rubberachtige eigenschap geeft ze een enorm goede flexibiliteit, zelfs bij zeer lage temperaturen. Tevens hebben ze hotmelts een hoge mate van rekbaarheid en hittebestendigheid. PSA hotmelts worden vaak gebruikt in “drukgevoelige” lijmtoepassingen waarbij de samenstelling kleverig blijft, zelfs als ze afgekeold zijn. Normaal gesproken worden ze gebruikt voor de productie van zelfklevende tapes, etiketten, folies, non-woven-, automobiel- en assemblagetoepassingen.
Thermoplastische Polyolefine hotmelts
Polyolefinen, met name amorfe polyolefinen (APO of APAO) zijn compatibel met vele chemische stoffen, waaronder oplosmiddelen, lijmen, wassen en polymeren. APO en APAO wordt op grote schaal gebruikt in vele lijmtoepassingen.
APO Hotmelt lijmen hebben een hoge weerstand tegen brandbare materialen en zuren en zijn matig hittebestendig. Ze zijn kleverig, zacht en flexibel, met een goede hechting en een langere open tijd dan kristallijne polyolefinen. APO hotmelts zijn over het algemeen goed verwerkbaar in industriële apparatuur. Hierbij bieden ze in afgekoelde toestand een sterke hechting maar hebben ze ook een langere aandruk danwel fixatietijd in relatie tot EVA-lijmen.
Thermoplastische APO hotmelt lijmen
APO hotmelts hebben een relatief lage cohesie. De hotmelt heet dus weinig consistentie. Belangrijk voordeel van APO’s is de hogere warmte-energie, dus een betere warmte weerstand voor warmtegevoelige applicaties.
Thermostabiliteit en verbranding
Bepaalde grondstoffen kunnen snel verbranden en lijmverstoppingen opleveren in het lijmsysteem. Veel moderne formuleringen maken gebruik van thermostabiele grondstoffen en geavanceerde anti oxidanten. Dit kunnen zowel EVA als polyolefine formuleringen zijn.