wat is hotmelt?

hotmeltHotmelt is een thermoplastische kleefstof, je zou het kunnen zien als een heatseallijm (zoals kunststof dat gaat plakken als het weer warm wordt), maar dat is het niet altijd. Sommige hotmelts blijven ook kleven na afkoelen, dat zijn zelfklevende hotmelts, permanent klevende hotmelts, ofwel PSA (Pressure Sensitive Adhesives).

Standaard hotmelts in de verpakkingsindustrie lijken wel op kaarsvet qua uiterlijk en gedrag, de basis is wezenlijk anders omdat er bindmiddelen en tackifiers in een verpakkings (voor papier, karton, kunststof) verwerkt zitten.

In de basis is een hotmelt een thermoplast, maar er zijn ook thermoharders. Dit zijn hotmelts die vloeibaar worden onder invloed van warmte, maar ook gaan vernetten (reageren, curen) met vocht uit de omgeving. Deze vernetting geeft naas simpelgezegd een “verkleving” ook een structurele hechting.

Thermoplastische hotmelts komen in allerlei verscheiningsvormen voor, van granulaten, korrels en vellen, tot aan blokjes en gevulde vaten (soort van grote kaarsen van 200KG). De bekendste verschijningsvorm is waarschijnlijk het lijmpatroon voor een 11mm lijmpistool.

In de basis wordt een hotmelt warm aangebracht, de materialen op elkaar gebracht en door het snelle afkoelen is er snel hechting. Er hoeft geen vocht te verdampen, dus hotmelts hebben ene uitstekende vullende werking.

De meeste Reactieve hotmelts zijn op basis van Polyurethaan (PUR hotmelt). Zie ook deze link.

Hotmelts worden veel gebruikt voor