Smeltlijm is vooral bekend van de lijmstaafjes in handlijmpistolen. De industriële naam voor smeltlijm is hot melt. De meeste smeltlijmen kunnen telkens opnieuw gesmolten worden en zijn dus thermoplastisch. De verwerkingstemperatuur van de meeste smeltlijmen is ca. 160℃
Lijmstaven
De bekendste vorm van smeltlijm is in lijmstaven. Deze worden vaak gebruikt voor hobbymatige doeleinden en voor industriële toepassingen, zoals het verlijmen van dozen, displays, kalenders en allerlei montage handwerk.

Lijmkorrels
Lijmkorrels, pastilles en andere granulaat vormen zijn een veel voorkomende verpakkingsvorm voor lijmen in de verpakkingsindustrie. Ook diverse Assemblage lijmen worden verpakt in deze vorm.

Lijm kopen
Bij Intercol kunt u lijmen kopen, onze kleinste standaard commerciële verpakking is 10KG voor smeltlijmstaven, 20KG voor hot melt lijmkorrels en 30KG voor koude lijm.
Smeltlijm kantenlijmer
Voor kantenlijm toepassingen hebben we een speciaal assortiment smeltlijmen, die onderdeel zijn van ons productassortiment houtlijmen. U kunt bij ons uitgebreid technisch advies krijgen maar ook simpel een prijsopgave opvragen per email met de omschrijving van uw producteisen.
Eigenschappen smeltlijm
Smeltlijm heeft diverse eigenschappen, sommige zijn direct waar te nemen, andere kunnen zijn beschreven in een Technisch Datablad (TDS) of een Veiligheidsdatablad (SDS)
Hechting
De hechting van lijm is natuurlijk essentiëel voor een product dat moet lijmen. Voor lijmpatronen zijn er een aantal verschillende soorten, bijvoorbeeld een transparante standaard lijmstick, een met iets meer hechting en tack op moeilijk verlijmbare materialen, en een supersterke donkergele variant.
Verwerkingstemperatuur
De verwerkingstemperatuur van smeltlijmen is belangrijk, de meeste lijmpistolen zijn ingesteld tussen de 160℃ en 200℃. Te koud kan te stroperige lijm geven en slechte hechting, te warm een te dunne, verbrande, lijm, verbrande substraten en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.
Smeltpunt
Het smeltpunt van de meeste hot melt lijmen ligt tussen de 80℃ en 120℃. Dit is de temperatuur dat de smeltlijm echt vloeibaar wordt en door een doseer systeem kan worden aangebracht. Zoals hierboven vermeld is de verwerkings- of applicatietemperatuur wezenlijk hoger dan het smeltpunt.
Viscositeit
De Viscositeit is de dikte, of vloeibaarheid van de lijm. Hoe warmer een smeltlijm, des te dunner deze is. Er zijn verschillende gradaties in viscositeit.
Voedselveiligheid
Veel hot melts kunnen tegenwoordig voedselveilig worden ingezet. Intercol kan hotmelts leveren voor verpakkingstoepassingen die aan voedselveiligheidseisen moeten voldoen zoals EU-PIM-BRC-FDA en BfR richtlijnen en wetgeving.
Lijmpistolen
Voor het aanbrengen van smeltlijmen zijn lijmpistolen beschikbaar. 11mm handlijmpistolen of granulaat tanks met automatische, of aangesloten handlijmpistolen. Smeltlijmsystemen kunnen eveneens een spray, swirl of dotjes patroon aanleggen.