Welke hot melt soorten zijn beschikbaar?

Een hot melt lijm is een lijm die bij hogere temperaturen van ca.  100°C smelt en vaak wordt verwerkt bij temperaturen van 120°C-200°C. Door het grote verschil met de omgevingstemperatuur kunnen hotmelts snel afkoelen naar hun vaste toestand. Dit maakt het voor veel industriële applicaties mogelijk om producten te verlijmen en in een tijdsbestek van circa 1 seconde verder te transporteren over de productielijn.

In principe is alles wat kan smelten en lijmen een hot melt te noemen.

Het begon met de EVA hot melt

Een EVA hot melt dankt de benaming aan de voornaamste grondstof in de hotmelt, hoewel deze doorgaans, maar voor 35% van de formulering wordt gebruikt. De overige bestandsdelen zijn additieven zoals hars om de tack te vergroten, en een was om de de afbindsnelheid te vergroten en de viscositeit te verlagen.

Voordelen van EVA hotmelt lijmen

Een EVA hot melt heeft enorme successen geboekt in de industrie voor het verpakken van voedsel en de productie van schoenen. Machines konden compacter worden ontworpen en productieomgevingen hadden minder ruimte nodig. Bovendien EVA hot melts vrij van vluchtige oplosmiddelen, dus ook qua milieu en arbeidsomstandigheden boden EVA hot melt enorme voordelen.

Nadelen van EVA hotmelt lijmen

EVA hotmelt lijmen worden doorgaans verwerkt bij ca. 160°C, de lijmsystemen werken onder een hoge druk. Enige voorzichtigheid is geboden bij het werken met hot melt lijmen. In onze blog: “hoe doe je een lijmwissel” lees je ook meer over het veilig werken met hotmelt lijmen.

EVA hotmelts hebben de neiging om te “kruipen”, onder hoge constructieve belasting kan de lijmverbinding te plastische zijn en teveel meebewegen met de krachten die er op uitgeoefend worden. Dit kan ook versneld optreden bij temperaturen boven 50°C. Evenzo kan het bij lage temperaturen, lager dan 0°C, zo zijn dat een EVA hot melt zijn sterkte verliest doordat de lijmfilm hard en bros wordt.

Voordelen van Polyolefine hot melt lijmen

Polyolefine hot melt lijmen lijken een perfecte opvolger voor EVA hot melt lijmen, de warmtebestendigheid kan enorm toenemen met deze hotmelts, evenals de diepvriesbestendigheid. Bovendien zijn veel polyolefine hotmelts thermostabieler dan EVA hotmelt lijmen, wat kan bijdragen aan minder lijmverbranding en een betrouwbaarder productieproces.

PUR hotmelt lijmen

Om echt constructief te kunnen lijmen met grote productieaantallen in geautomatiseerde productie omgevingen is het PUR polymeer in gebruik genomen. PUR was reeds bekend van koude houtlijmverbindingen voor de bouw en meubelindustrie. Door PUR lijmen aan te passen naar warmere applicatietemperaturen zijn de voordelen van een sneller verwerking met een hotmelt ingebouwd in PUR lijmen.

PUR hotmeltlijmen zijn reactief, dat maakt deze een heel bijzondere groep van hotmelt lijmen, omdat de meeste hotmelts thermoplastisch zijn. De reactiviteit zorgt ook voor extra risico’s op het gebied van gezondheid en een bedachtzamere omgang in het algemeen, zoals de zorg voor de lijmapparatuur waar PUR hotmelt in wordt verwerkt.

PSA hotmelt lijmen

PSA hotmelt lijmen bestaan ook al langer. Deze groep concureert op zelfklevend gebied met watergedragen en oplosmiddelen houdende lijmen. Niet alleen vanwege de snelle verwerkbaarheid en de betere milieuomstandigheden, maar ook omdat hotmelt lijmen met een dikkere laag kunnen worden aangebracht op materialen zoals tape en etiketten. Door de dikkere lijmlaag kunnen er eenvoudig sterker zelfklevende materialen worden geproduceerd die zorgen voor een hogere aangrijpshechting, ook wel bekend als Rolling ball tack en Loop tack. Door gebruik bij zelfklevende toepassingen kunnen er nieuwe producten ontstaan, zoals Duct-tape, maar ook productielijnen die zelfklevende etiketten aanbrengen kunnen sneller produceren door de verhoogde instant kleefkracht.

Variaties hot melt lijmen

Er kan bijna eindeloos worden geformuleerd met hotmelt lijmen om de beste lijm te ontwikkelen voor een specifieke toepassing. Hechtingsbereik, open tijd, afbindtijd zijn af te stellen naar de prioriteiten die worden gesteld.

Contact our adhesive engineers

 

 

Categories

Pagina’s over lijmen