Welke watergebaseerde lijmen zijn er?

Watergedragen lijmen worden eigenlijk overal gebruikt, zoals in de verpakkingsindustrie, de houtbewerking, kartonverwerking, laminering, paneelbouw, utiliteitsbouw, boekbinden, de grafische industrie enzovoort. Bij veel fabrieken worden lijmen in het proces toegepast, vaak is dit een hotmelt of een watergebaseerde lijm. Er zijn heel veel soorten lijm, toch worden watergedragen lijmen en hotmelts juist veel in industriële productie processen gebruikt vanwege een hoge efficiëncy en lage kosten. De meeste lijmen zijn ontwikkeld voor specifieke machinale toepassingen, afhankelijk van de productiemethode of de producteisen. Hotmelt lijmen zijn in veel processen eenvoudig in te zetten met standaard machines, korte aandruktijden of langere machinestilstanden zijn voor deze lijmen geen probleem. Terwijl watergedragen lijmen kosten efficiënter zijn en sterkere verbindingen kunnen geven, soms is ook het voordeel dat een watergebaseerde lijm geen volume toevoegd aan bijvoorbeeld plat opgestapelde dozen.

Soorten watergebaseerde lijm

Er zijn verschillende lijmen op waterbasis, afhankelijk van toepassing, product, of industrie zijn er veel variaties mogelijk. Ook worden watergedragen lijmen nog volop in handmatige toepassingen gebruikt, zoals in behang, vloer en bouw toepassingen.

Wat is een watergedragen lijm?

Lijmen moeten in principe vloeibaar zijn voordat ze worden aangebracht. Vanouds loste men al zetmeel op in water. Om dit proces te versnellen zijn later vluchtige oplosmiddelen gebruikt. Hotmelts worden vloeibaar door deze te verwarmen. Lijmen moeten doorgaans vloeibaar zijn om een oppervlak goed te kunnen benatten, het moet doorgaans goed uitvloeien om zo optimaal dicht bij het oppervlak te komen om vanderwaalskrachten uit te kunnen oefenen. De bedoeling van het water is dus een goede vloei en verdeling te creëren en na het aanbrengen moet dit “oplosmiddel” verdwijnen om een definitieve eindsterkte te realiseren. De meeste watergedragen lijmen zijn van oorsprong synthetisch; op basis van polymeren als PVOH, EVA, en PVAC. Er zijn ook plantaardige bronnen zoals zetmeel en suiker. Ook gelatine is een watergedragen soort van hot melt. De juiste oplossing is zit vaak in de mix van parameters voor applicatie, productiemethode en eindproduct.

Hoe verdwijnt het water?

Bij vrijwel alle watergedragen lijmen verdampt het water door oppervlakken weg, bij cementgebonden lijmen is het toegevoegde water onderdeel van de reactie tot het eindproduct, het water wordt onderdeel van de chemische samenstelling van het cement. Dit is bij kant-en-klare watergebaseerde lijmen vrijwel nooit het geval. Bij watergebaseerde lijmen is het dus van belang dat tenminste één van de substraten voldoende poreus is om het water op te nemen of te laten verdampen.

Hoe wordt een watergebaseerde lijm gemaakt?

Intercol gebruikt allerlei grondstoffen uit de industrie, er zijn chemische toeleveranciers van watergebaseerde synthetische dispersies, die worden vloeibaar aangeleverd. Veel zetmelen, PVOH en andere bindmiddelen en additieven worden droog aangeleverd en moeten op een specifieke manier en condities gemengd worden.

Is een watergebaseerde lijm watervast?

Watergebaseerde lijmen kunnen wateroplosbaar zijn na droging, maar ook zeer watervast. Zo zijn mondkleplijmen voor enveloppen bij uitstek “reactiveerbaar” of remoistable, terwijl D4 houtlijmen op PVAC basis na voldoende doordroging juist bestand zijn tegen kokend water. De basis van de lijm, VAE, EVA, PVAC, PVOH, caseïne, dextrine of zetmeel bepaalt samen met de additieven zoals crosslinkers, de uiteindelijke watervastheid.

Er zijn ook “ijswatervaste” lijmen, dit zijn specifiek lijmen voor het etiketteren van

Is een watergedragen lijm bederfelijk?

Watergebaseerde lijmen zijn per lijm verschillend gevoelig voor bederf. Bij synthetische lijmen kan na lange tijd de verpakking, dat deel dat vochtige lucht bevat en geen lijm, geïnfecteerd raken door schimmels. De synthetische lijm zal doorgaans niet worden aangetast. Bij lijmen op basis van zetmeel, caseïne of dextrine kan de lijm wel echt ook zelf bederven.

Afhankelijk van het product en de toegestane conservering garanderen wij een houdbaarheid van de verpakking mits deze gesloten blijft.

Welke verschillende soorten watergedragen lijm zijn er?

De meeste watergedragen lijmen zijn tegenwoordig synthetisch, van oudsher worden nog steeds plantaardige gebaseerde plantaardige lijmen gemaakt. Nu milieuaspecten, recycling, biodegradable en biobased in ze krijg plantaardig gebaseerde lijmen meer aandacht.

Welke soorten synthetische lijm zijn er?

Dit zijn de meest gebruikte watergebaseerde synthetische lijmen:

 • PVAC Homopolymeren
 • Vinyl Acetate Copolymeren
 • Vinyl Acetate Copolymeren
 • Styrene / Acrylic Copolymerene
 • Acrylic Copolymeren
 • Terpolymeren

Welke soorten plantaardige lijm zijn er?

Dit zijn de meest gebruikte watergebaseerde plantaardige lijmen:

 • Aardappelzetmeel
  • Recycle zetmeel (afval producten uit de agro industrie)
 • Tarwezetmeel
 • Maiszetmeel
 • Methylcelluloselijm (behangplaksel)
 • Caseïne (melkeiwit)
 • Dextrine
 • Glucose, Suiker

Daarnaast zijn er nog andere milieuvriendelijke lijmen denkbaar zoals gelatine, eiwitlijm, collageen lijmen, gomhars of latex van de rubberboom. Deze lijmen zijn niet altijd puur plantaardig of goed composteerbaar.

Bijzondere eigenschappen van een aantal van deze plantaardig en milieuvriendelijke lijmen

Niet alle plantaardige grondstoffen zijn geschikt om industriëel toepasbare lijmen te maken, dit hangt sterk af van de specifieke toepassing.

Zetmeel en dextrinelijmen

Zetmeer en dextrine lijmen zijn bekende soorten plantaardige lijm, deze worden al veel gebruikt voor toepassingen zoals

 • behangplaksel, wandbekledingen
 • papierproductie, golfkarton, pulpkarton, papierlijm
 • ambachtelijk boekbinden
 • etiketteren van karton, papier en glas, en rondom etiketteren op etiketteermachines

Zetmeellijmen zijn doorgaans vrijwel geheel biobased, biodegradable en composteerbaar. Ze vormen waarschijnlijk de meest onbedenkelijke milieuvriendelijke lijmsoorten. Door het toepassen van voedselveilige additieven kan Intercol deze veelbelovende grondstof verder formuleren om zo goed mogelijk aan de machineeigenschappen te voldoen.

Caseïne lijmen

Caseïne lijmen zijn gebaseerd op dierlijk eiwit dat voornamelijk wordt gewonnen uit koemelk. Het concurreert qua grondstof voor een groot deel met proteïne zoals wordt gebruikt in whey producten. Caseïne lijmen worden nu nog toegepast bij:

 • Etiketteren van glas; conserverven, frisdrank, & bier
 • De productie van schoenen
 • Handmatige Karton en papier toepassingen

Belangrijke eigenschappen van Caseïne lijmen zijn de hoge tack (stroperigheid) en stijle viscositeitscurve. Bovendien kunnen deze lijmen vrij eenvoudig watervast worden ingesteld, wat soms een vereiste is voor het etiketteren van bierflessen. Anderzijds kunnen caseïnelijmen goed oplosssen in waterbaden bij hergebruik van retourflessen.

Bijzondere eigenschappen van een aantal watergedragen synthetische lijmen

Watergedragen synthetische lijmen zijn er van waterdunne vloeibare vorm tot aan pasta’s en kitten. Met name waterdunnen tot pastavormige producten worden industriëel veel gebruikt. Veel kitten kunnen bij industriëel geautomatiseerde toepassinge nworden vervagnen door een assemblage hot melt.

PVAC lijmen

PVAC lijmen zijn de bekendere, en één van de oudste soorten syntethische lijm. Deze grondstof dient met name hout toepassingen, karton en papier toepassingen. Veel D2,en D3 houtlijmen zijn voorbeelden van een pure PVAC lijm. Door met deze grondstof te formuleren, kan de hechting verbeterd worden en de wateroplosbaarheid worden verbeterd of juist de watervastheid hoger worden ingesteld.

Copolymere vinyl acetaat lijmen

Deze copolymer lijm kan worden gezien als een de moderne, verbeterde PVAC ljim. Naast polyvinylacetaat (PVA) wordt er ethyleenvinylacetaat (EVA) voor de productie van deze dispersies. Het watergedragen mengsel is van zichzelf wit, na het aanbrengen en drogen van de lijm ontstaat een heldere, flexibele verbinding die ook voor allerlei toepassingen is geschikt zoals papier, hout en kunststof. Copolymere lijmen worden veel gebruikt voor de productie van verpakkingen, zoals voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie.

Acrylaat dispersielijmen

Acrylaten worden ingezet voor specifieke markten en kunnen soms als hechtingsverbeteraar dienen in geformuleerde ljimen. De standaard dispersie acrylaten drogen als een normale watergedragen lijm. Er zijn echter ook veel andere lijmen op basis van acrylaat.

Acrylaatdispersies zijn meestal relatief milieuvriendelijke lijmsystemen. Typische applicaties met acrylaten:

 • Productie van zelfklevende materialen zoals tape en zelfklevend folie
 • Klevend maken van schuimmaterialen
 • Als lijm voor plastic materialen en sommige rubbersoorten

Contact our adhesive engineers

 

 

Categories

Pagina’s over lijmen