Zijn hotmelts recyclebaar?

Papier wordt vaak gerecycled, duurzaamheid is een sterk punt van papier bij verpakkingen. Maar hoe ziet dat recycle proces er uit en wat gebeurd er met hulpstoffen zoals lijmen en hotmelts? Kunnen holtmelt lijmen goed gerecycled worden?

Zak met hotmelt lijmkorrels

In de pulper

Ingezameld “oud papier” komt gesorteeerd terecht in een groot bad dat geroerd wordt. Dit is het “repulping” proces. Men noemt dit proces ook wel dispergeren, waarbij het vaste papier uit elkaar wordt gehaald en verdeeld tot een homogene massa. De papiervezels worden gefilterd en gereinigd. Deze pulp dient als nieuwe grondstof voor de productie van papier. Hot melt lijmen worden er bij voorkeur uitgefilterd

Advies over hotmelt

Volgens het European Paper recycling council, moet een hotmelt tenminste in een volume zijn aangebracht van onderstaande waarden om goed verwijderd te kunnen worden uit de recyclestroom:

  • Laagdikte = minstens 120 µm
  • Verwekingspunt (ring & ball) = minstens 68°C
  • Lijmspoor lengte minstens 1,6 mm

In de praktijk is dit goed te realiseren, het heeft mogelijk de voorkeur om de stitch modus te veranderen in een streepmodes van meerdere korte streepjes.

Grootste milieuvoordeel is te realiseren door een goede lijmapplicatie

Door hotmelt lijm te gebruiken met een continu lijmbeeld, zonder machineverstoringen, kunt u de dosering het beste controleren. Thermostabiele lijmen met de juiste viscositeit, temperatuur en druk- instellingen voor uw applicatie. Wij brengen u graag een bezoek om uw huidige applicatie te beoordelen. Ook kunt u één van onze gratis lijmcursussen bijwonen.

Thermostabiele Granulaat smeltlijm

Contact our adhesive engineers

 

 

Categories

Pagina’s over lijmen